Duurzame kinderkleding

Duurzame kinderkleding

In dit blog wil ik het graag met jullie hebben over duurzame kinderkleding. Je hoort zoveel over dat we moeten verduurzamen. We hebben crisis na crisis over het klimaat. De stikstof crisis, te veel co2 uitstoot en ga zo maar verder.

Maar hoe meer ik erover nadenk hoe meer vraagtekens ik er bij krijg. Ik bedoel, even als voorbeeld, kijk eens naar ons eten. We hebben veel boeren in Nederland, te veel volgens onze regering, maar toch komt het grootste deel van het eten in onze supermarkten uit het buitenland. En vaak is het dan ook nog goedkoper dan wanneer we het bij onze buren, de boer, zouden halen, hoe dan??? Als ik alleen al bedenk wat de vervoerskosten zouden zijn.

Zo zie ik ook van dit soort dingen in de kledingbranche. We halen het katoen uit Midden-Amerika, laten het daar in oplages van duizenden produceren voor een paar centen per stuk. Vervoeren het naar Nederland, daar gaat het eerst naar een distributie punt, waarvandaan het weer verpakt en verdeeld wordt en naar de de winkels verzonden. En dat voor €5,00 per t-shirt!!! Hoe dan?? Als ik een brievenbuspakketje verstuur ben ik al €4,10 kwijt.

Echt, hoe meer ik erover nadenk hoe meer ik denk dit klopt dit. Dit kan niet kloppen. Dit kan nooit eerlijke en duurzame kinderkleding zijn.

Eerlijke kleding

schema eerlijke, duurzame kinderkleding

Als ik dit schema bekijk, en dit wordt dan al onder eerlijke kleding gezien, dan verbaasd het mij toch echt dat er winkels zijn die een shirt verkopen voor nog geen €5,00 en dan ook nog durven beweren dat het eerlijk is. Hoe dan?? Als voor een shirt van €29,00 de maker maar €0,18 krijgt dan geloof ik er niet in dat ze voor een shirt van €5,00 net zoveel krijgen. Maar het is wel net zoveel werk.

co2 uitstoot

In dit alles heb ik het nu voornamelijk gehad over de kosten, en dan nog maar te zwijgen over de vervuiling van het milieu. Al die keren het vervoeren van de spullen, dat levert best een hoop vervuiling op.

Van Midden-Amerika naar Nederland (haven of vliegveld) naar het distributiecentrum.
Van het distributiecentrum naar de webshop/winkel. Vanuit de webshop weer naar jou, als klant. Dat is 5x het vervoeren van dat ene shirt voordat het bij de juiste persoon is. Dat is best veel als je erover nadenkt. Hoeveel zouden we wel niet kunnen besparen wanneer we de kleding van dichter bij huis halen. Hoe duurzaam zou dat zijn.

Dit is 1 van de redenen waarom wanneer je bij B*unyk iets koopt je gelijk bijdraagt aan duurzaamheid en minder co2 uitstoot. De kleding wordt allemaal in eigen atelier gemaakt en van daaruit rechtstreeks naar de klant verzonden, of klanten halen het op in de atelier-winkel. Kortom dat ene shirtje wat je besteld wordt maar 1 keer verzonden voordat het bij de juiste persoon is. (Help je gelijk onze boeren wat, want hoe minder wij uitstoten hoe meer zij kunnen blijven boeren.)

Overproductie

Dan hebben we ook nog het puntje overproductie. Een puntje wat in de kledingindustrie echt wel wel duurzamer kan. Overproductie is echt een veel voorkomend probleem in de kledingindustrie. En nu kunnen we wel massaal tweede hands kleding gaan kopen. ( wat helemaal niet verkeerd is om kleding een tweede leven te geven) Maar ooit eens zal het door iemand nieuw gekocht zijn, hoe fijn is het dan als het dan al duurzamer is. En zeg nou eerlijk, het is toch eigenlijk heel erg leuk om iets nieuws te kopen voor je kind of voor jezelf.

Maar ja, alle kledingmerken, winkels ect willen graag zoveel mogelijk van hun collectie verkopen. Ze willen dat alle kinderen in hun met passie ontworpen kinderkleding lopen. Ik ook, daar ben ik heel eerlijk in. Er is niets zo leuk dan wanneer ik kinderen in “mijn” kleding zie lopen. Zo leuk dat ik wil dat steeds meer kinderen dat gaan doen.

Het probleem is natuurlijk daarbij dat wanneer je goed verkocht hebt je de volgende keer nog meer laat maken. Daar komt ook bij dat hoe groter de oplage is, hoe goedkoper het wordt om het te laten produceren. Dus al snel worden er dan 100 stuks besteld ipv 10 . Waardoor er dus overproductie ontstaat. Met als gevolg dat er veel kleding op de plank blijft liggen of nog erger wordt verbrand.

Om dit te voorkomen heb ik niet veel op voorraad maar maak de juiste maat voor je wanneer je deze besteld. Geen overproductie dus maar productie op maat. Helemaal voorkomen van overproductie kan ik niet want er zal op zijn minst 1 stuks gemaakt moeten worden als voorbeeld. Terwijl het voor de winkel zelfs wenselijk is om er 3 stuks van te hebben.

Maar toch is de overproductie van B*unyk minimaal te noemen.

Duurzame kinderkleding kopen

Jij kan dus ook helpen de wereld een stukje duurzamer te maken, gewoon door net ergens anders te kopen dan dat je gewoonlijk doet. Door van die kleine veranderen helpen we allemaal mee. Oké, je hebt het niet gelijk morgen in huis maar je hebt wel meegeholpen aan een duurzamere en eerlijke wereld. En dat is het wachten toch waard!

Neem een kijkje in de shop om te ontdekken of er voor jouw kind ook iets leuks tussen zit. En shop je (eerste) item duurzame kinderkleding

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *